E-INFORMATOR POWIATOWY

Seminarium dla hodowców i producentów trzody chlewnej (dział - Konferencje, szkolenia)

Dodał: Administrator. | Data publikacji:  27.01.2010r. | Czytano: 1538 razy. |

Seminarium dla hodowców i producentów trzody chlewnej25 stycznia 2010 r. w Radzyniu Podlaskim odbyło się seminarium pt. "Krajowy program hodowlany generatorem produkcji wieprzowiny wysokiej jakości (PQS)". Na program seminarium, któremu przewodniczył Starosta Radzyński Jerzy Kułak, złożyły się wystąpienia gości, wykłady oraz dyskusja.

Prezydium seminarium. Wystąpienie Artura Ławniczaka - Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Foto: Piotr Matysiak
Prezydium seminarium. Wystąpienie Artura Ławniczaka - Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Gośćmi byli m.in. Artur Ławniczak - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Tadeusz Sławecki - Poseł na Sejm RP, Henryk Smolarz - Prezes KRUS, Sławomir Sosnowski - Wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Eugeniusz Bociański - Członek Prezydium Zarządu Głównego "POLSUS", prof. dr hab. Andrzej Stasiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Sławomir Struski - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Adam Tymoszuk - Prezes Zrzeszenia Eko-Tucz w Radzyniu Podlaskim.

Przybyli na seminarium producenci i hodowcy trzody chlewnej wysłuchali wykładów:

  • dra Tadeusza Blicharskiego (Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" - „Wartość hodowlana zwierząt zarodowych z filii w Lublinie na tle wyników krajowych
  • prof dra hab. Eugeniusza Greli (Uniwersytet Przyrodniczy w Lubinie) - "Aktualne trendy w żywieniu trzody chlewnej"
  • dra Anny Hammermeister i mgr Agnieszki Wardy (POLSUS) - „Produkcja żywca wieprzowego w systemie jakości PQS”.

System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) został uznany jako krajowy system jakości żywności Przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi decyzją z dnia 11 grudnia 2009 . Został on opracowany przez Polski Związek Hodowców Trzody Chlewnej "POLSUS" oraz Związek "Polskie Mięso" w celu możliwości wytwarzania wysokiej jakości mięsa wieprzowego. System bazuje przede wszystkim na wykorzystaniu odpowiednich ras świń określonych zasadach żywienia. Obejmuje etap produkcji pierwotnej, czyli hodowlę i chów oraz obrót przedubojowy wraz z przetwórstwem.
Mięso wyprodukowane w Systemie PQS charakteryzuje się szeregiem korzystnych parametrów, które zwiększają jego trwałość, przydatność kulinarną i przetwórczą oraz smakowitość i atrakcyjność dla konsumentów.

Organizatorami seminarium byli: Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" oraz Regionalny Związek Hodowców i Użytkowników Świni Rasy Puławskiej "PUŁAWIAK".

« powrót  

 

© Starostwo Powiatowe w Radzyniu Podlaskim (2007 - 2017) •   21-300 Radzyń Podlaski, Pl. I. Potockiego 1
Created by B|SOZON  validor css

Tworzenie strony:  0.047 s.