Wydruk pochodzi z serwisu: Oficjalny serwis internetowy Starostwa Powiatowego w Radzyniu Podlaskim - www.powiatradzynski.pl

„Indyk z Radzynia” na Europejskim Kongresie Szkół Rolniczych
Wiadomość dodał: Administrator, 2009-10-02 11:09:02

W dniach 29-30 września 2009 r. odbyła się Lublinie Ogólnopolska Konferencja Dyrektorów Szkół Kształcących w zawodach rolniczych z udziałem przedstawicieli Państw Unii Europejskiej, Chorwacji i Ukrainy pod hasłem „Edukacja rolnicza - jedno wyzwanie, wspólne działanie” w ramach I Europejskiego Kongresu Szkół Rolniczych.

Foto: 
Delegacja powiatu radzyńskiego z Wicemarszałkiem Województwa Lubelskiego Sławomirem Sosnowskim.

Głównymi jej celami było określenie modelu edukacji rolniczej i wspierania rozwoju szkół rolniczych, z uwzględnieniem polityki rolnej Unii Europejskiej i perspektyw rozwoju polskiego rolnictwa.

W programie konferencji była również tematyka dotycząca roli tradycji, zwyczajów i obyczajów ludowych w wychowaniu młodzieży oraz prezentacja i degustacja potraw z regionu lubelskiego.

Powiat radzyński oraz innych 10 powiatów z województwa lubelskiego przygotowało prezentację wyrobów kulinarnych charakterystycznych dla swojego regionu. Stoisko promocyjne Powiatu Radzyńskiego wyróżniało się estetyką, oryginalnością, ilością potraw oraz ich smakowitością.

Największym zainteresowaniem cieszyły się: „Tort a’la Potocka”, indyk z Radzynia, konfitura z jarzębiny, napój Bogów, mięsa staropolskie w wekach, pierogi z nadzieniem ziemniaczanym oraz pierogi z kaszą jaglaną. Na stole królowały również inne potrawy m.in.: śledź po radzyńsku, placek ulański z konfiturami, groch przecierany, kapusta duszona na słodko, podpiwek, smalec myśliwski z kwaszonymi ogórkami po radzyńsku.

Wśród bardzo licznej grupy uczestników Konferencji, którzy rozsmakowywali się w radzyńskich potrawach byli m.in.: Krzysztof Hetman podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego, Sławomir Sosnowski Wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Krzysztof Babisz - Lubelski Kurator Oświaty.

Stoisko powiatu radzyńskiego przygotowali uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim wraz ze swoimi nauczycielami, a na czele radzyńskiej delegacji stał Starosta Jerzy Kułak oraz Zdzisław Janus, Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim.

W konferencji udział wzięli m.in. wojewoda lubelski Genowefa Tokarska, przedstawiciele resortów rolnictwa, edukacji narodowej i rozwoju regionalnego.

Honorowy patronat nad konferencją objęli minister rolnictwa i rozwoju wsi, minister edukacji narodowej oraz marszałek województwa lubelskiego.

Wydruk strony: www.powiatradzynski.pl/informacje.php?id=243
Wydrukowano dnia:  21-11-2017r. o godzinie: 09:25. 
©Starostwo Powiatowe w Radzyniu Podlaskim (2007) 21-300 Radzyń Podlaski, Pl. I. Potockiego 1