Wydruk pochodzi z serwisu: Oficjalny serwis internetowy Starostwa Powiatowego w Radzyniu Podlaskim - www.powiatradzynski.pl

Lista Produktów Regionalnych
Wiadomość dodał: Administrator, 2009-11-26 12:44:36

Aż 12 z 67 potraw regionalnych zgłoszonych przez Marszałka Województwa Lubelskiego i wpisanych na Listę Produktów Regionalnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pochodzi z Powiatu Radzyńskiego – z Gminy Kąkolewnica Wschodnia. Są to:

Foto: Ryszard Stefański
Stoisko Powiatu Radzyńskiego reprezentowanego przez Gminę Kąkolewnica Wschodnia podczas Wojewódzkiego Finału IX Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” Lublin 19.VII.2009 r.

  1. parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami,
  2. pączki żakowolskie z powidłami z antonówek,
  3. pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną,
  4. parowańce żakowolskie z soczewicą,
  5. zawijaki wygnanowskie,
  6. tertuny brzozowickie z soczewicą,
  7. pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami,
  8. pierogi zosinowskie z jagodami,
  9. pyzy polskowolskie z mięsem,
  10. pierogi lipniackie z kapustą,
  11. pierogi turowskie z soczewicą,
  12. racuchy turowskie.

Potrawy te zostały wpisane na Listę w dniu 2 i 4 listopada 2009 r.

Natomiast w dniu 16 listopada 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały wpisane 4 produkty w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze: marchwiaki z makiem, pierogi z serem, pierogi z kaszą jaglaną i racuchy z makiem.
Łączniez terenu Gminy Kąkolewnica Wschodnia zostało zarejstrowanych 16 produktów tradycyjnych i regionalnych.

Inicjatorką tego przedsięwzięcia była Pani Bożena Adamowicz – dyrektor GOK w Kąkolewnicy Wschodniej.

Podstawą wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych jest tradycja wytwarzania, wynosząca co najmniej 25 lat oraz szczególna i niepowtarzalna jakość związana z metodami produkcji, które gwarantują wyjątkowe cechy i właściwości otrzymanego wyrobu (ustawa o rejestracji i ochronie oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych z dnia 17.XII. 2004 r – Dz. U. 2005 Nr 10, poz. 68 z póź. zmianami).

Wnioski o wpisy produktów na Listę przyjmują i oceniają Marszałkowie Województw oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, będący odpowiedzialnym za koordynację działań i realizację celów opisanych w Strategii Identyfikacji i Promocji Produktów Tradycyjnych.

Polska Lista Produktów Tradycyjnych opublikowana na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 700 tradycyjnych produktów i potraw. Potrawy z Lubelskiej Listy (i przepisy ich wykonania) zamieszczone są na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Jak czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa „System ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich i realizację założeń II filaru Wspólnej Polityki Rolnej. Przyczynia się on do zróżnicowania zatrudnienia na obszarach wiejskich tworząc na wsi pozarolnicze źródła utrzymania oraz zwiększa dochody producentów rolnych. (...) Za sprawą systemu ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych chroni się także dziedzictwo kulturowe wsi, co w dużym stopniu przyczynia się do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich i rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.

Przeczytaj o Konkursie "Smaki Regionów"

Wydruk strony: www.powiatradzynski.pl/informacje.php?id=266
Wydrukowano dnia:  25-11-2017r. o godzinie: 12:27. 
©Starostwo Powiatowe w Radzyniu Podlaskim (2007) 21-300 Radzyń Podlaski, Pl. I. Potockiego 1