Awans do ETAPU REGIONALNEGO Konkursu wiedzy o prawie pracy i bhp dla uczniów szkół ponadpodstawowych „POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY” uzyskały Gabriela BorowikWiktoria Frączek z klasy drugiej technikum w zawodzie technik ekonomista.

Celem konkursu organizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy jest popularyzowanie wśród uczniów szkół ponadpodstawowych wiedzy dotyczącej ochrony pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy, legalności zatrudnienia oraz innej pracy zarobkowej.

Jakub Petkowicz i Izabela Karczmarz z Technikum w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim w zawodzie technik ekonomista awansowali do etapu okręgowego Olimpiady Statystycznej.

W etapie okręgowym V edycji Olimpiady Statystycznej weźmie udział 663 uczestników z 234 szkół. W etapie szkolnym wzięło udział 1840 uczniów z 262 szkół.

Mszą Świętą w kościele pw. Świętej Trójcy w intencji Ojczyzny i ofiar stanu wojennego oraz złożeniem wieńców pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki uczczono 39. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Liturgię sprawowali: proboszcz parafii ks. kan. Krzysztof Pawelec oraz ks. Jakub Wyrozębski.

W uroczystości uczestniczyli: Wicewojewoda Lubelski Robert Gmitruczuk, Starosta Szczepan Niebrzegowski wraz z Wicestarostą Michałem Zającem, Przewodniczącym Rady Powiatu Robertem Mazurkiem oraz członkiem Zarządu Powiatu Witoldem Korulczykiem, a także Członkami NSZZ "Solidarność" Oddział Radzyń Podlaski z Przewodniczącym Jerzym Bednarczykiem na czele, Burmistrzem Radzynia Podlaskiego Jerzym Rębkiem, Przewodniczącym Rady Miasta Adamem Adamskim, Wójtem Gminy Radzyń Podlaski Wiesławem Mazurkiem i Przewodniczącą Rady Gminy Barbarą Palicą.

Która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn? Na te i wiele innych pytań będzie można uzyskać odpowiedź podczas rozmowy on-line z podróżnikiem Jędrzejem Majką. Odbędzie się ona w czwartek 17 grudnia, na kanale YouTube Telewizji Radzyń. Początek o godz. 18.00.

– Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy przekonałem się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynąłem statkiem do Bosforu. Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule, zwany Targiem Egipskim, odmienił moje dotychczasowe myślenie o podróżowaniu – powiedział nam Jędrzej Majka, autor książki „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”. – Publikacja ta będzie głównym tematem 34. edycji „Radzyńskich Spotkań z Podróżnikami”, która odbędzie się w dwóch częściach: rozmowy on-line będącej wstępem i zaproszeniem do spotkania w realu (14 stycznia 2021 r. w Radzyńskim Ośrodku Kultury o godz. 18.00). W książce autor opowiada o poszukiwaniu w podróży nieznanych smaków, o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których każda podróż straciłaby smak – dodaje Robert Mazurek, na zaproszenie którego podróżnik przyjedzie do Radzynia.

Najczęściej czytane

Rekrutacja do Szkoły Liderów

Rekrutacja do Szkoły Liderów

22 Sty 2021 Wiadomości

Zaproszenie na XXIX sesję Rady Powiatu w trybie zdalnym - 28.01.2021

Zaproszenie na XXIX sesję Rady Powi…

22 Sty 2021 Wiadomości ze Starostwa

Projekt "Lubelski Park Wspierania Przedsiębiorczości"

Projekt "Lubelski Park Wspiera…

20 Sty 2021 Wiadomości

Lubelskie.pl

logo projektu współfinansowanego z programu unii europejskiej
Nowoczesna edukacja zawodowa w ZSP im. Jana Pawła II w Radzyniu